Guatemala meets Limburg

Categorie: Nieuws
Tags:

 

Op maandag 25 mei was de première van de documentaire over het activiteitenkamp van Niños del Lago in Guatemala in de reeks L1mburg Helpt. Voor de opnames reisde Marten Numan, voorzitter van de Nederlandse stichting Ninos del lago begin dit jaar samen met documentairemaker Marijn Poels naar Guatemala.
Marten Numan werd geboren in Guatemala en door Nederlandse ouders geadopteerd. “Ik voel me verbonden met de kinderen van Guatemala”, zegt Numan in de documentaire. Die verbondenheid toont hij onder andere door zich in Nederland in te zetten en activiteiten te organiseren om geld in te zamelen voor de bouw van het activiteitenkamp aan het meer Lago Atitlan bij Panajachel , waar Guatemalteekse kinderen van 7 tot en met 14 jaar er jaarlijks een week in een veilige omgeving kunnen verblijven.

“Het was een bijzondere reis”, denkt Numan terug aan de opnames in januari, “het land, de cultuur en het project ken ik heel goed, maar voor de opnames kwam ik voor het eerst in contact met de armste huishoudens in Guatemala. Een van de onvergetelijkste momenten was het gesprek met een boerengezin op het veld. Jong en oud, ze werkten allemaal mee. Tijdens de opnames werd me opnieuw duidelijk waarom het activiteitenkamp Niños del Lago zo heel erg nodig is. Kinderen in Guatemala hebben die extra aandacht naast het reguliere onderwijs hard nodig, om een goede en gelukkige toekomst te kunnen opbouwen in hun land.”

De film toont de schoonheid van Guatemala, maar ook de armoede en natuurlijk de plek waar het activiteitenkamp zich bevindt. Numan: “Als vrijwilligersteam hier in Nederland willen wij allereerst geld blijven inzamelen, zodat het activiteitenkamp afgebouwd kan worden. Daarnaast willen we twee werelden samenvoegen en mee helpen bouwen aan een betere toekomst voor kinderen in Guatemala. Deze documentaire zal daarin een duidelijke boodschap zijn.”

De premièreavond vond plaats in het Cultuurhuis in Heerlen en werd muzikaal opgeluisterd door Paul van Loo, Karenanna Knopper en haar dochter Laila Claessen en op piano Kasper Schonewille. De hapjes met het toepasselijke thema ‘Guatemala meets Limburg’ werden verzorgd door Brigitte Bollen van ‘Le Tournesol’

Hier de link om de documentaire te bekijken.

Hieronder de foto’s van de film première

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options